- Waar plaats ik mijn mini-ecosysteem?
- Hoe verzorg ik een ecosysteem?
- Moet ik het ecosysteem water geven?
- Mijn ecosysteem bevat condens, is dat goed of slecht?
- Help, er zitten vliegjes in mijn ecosysteem.
- Er ontstaan bruine bladeren in mijn ecosysteem.
- Mijn ecosysteem heeft witte plekjes, wat kan ik doen?
- Kunnen paddenstoelen kwaad voor het ecosysteem?
- Wat doe ik tegen licht en droog mos?
- De planten groeien hard, wat moet ik doen?
Waar plaats ik mijn mini-ecosysteem?
Licht is belangrijk voor je mini-ecosysteem zodat de bladeren hun eigen zuurstof aan kunnen maken. Zet je ecosysteem daarom op een plek met genoeg daglicht, maar plaats hem nooit in direct zonlicht of naast warmtebronnen zoals een verwarming of open haard.
Waar moet je rekening mee houden?
– Je ecosysteem is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.
– De beste temperatuur voor je ecosysteem varieert tussen de 15 en 25°C.
Plaatsing tips
– Noordkant: 1 meter van het raam
– Oostkant: 2 meter van het raam
– Zuidkant: 4 meter van het raam
– Westkant: 4 meter van het raam
Let op! Elk huis heeft een andere lichtinval. De plaatsing tips zijn gebaseerd op onze eerdere ervaringen.
Hoe verzorg ik een ecosysteem?
Het wordt een mini-ecosysteem genoemd omdat de planten in de fles voor zichzelf zorgen. Het enige wat jij hoeft te doen is het ecosysteem elke maand een halve slag draaien. Zo worden de planten aan alle kanten goed belicht.
Moet ik het ecosysteem water geven?
Het ecosysteem recycled het water dat in de fles zit. Toch kan het zijn dat je eens in het halfjaar water moet geven. Dit is afhankelijk van plaatsing en de warmte van de ruimte waarin het ecosysteem staat. Kijk of het mos lichter wordt of voel of de grond droog is. Als dit het geval is voeg dan 10-15cl water toe, afhankelijk van de grootte van je ecosysteem.
Mijn ecosysteem bevat condens, is dat goed of slecht?
Druppels horen bij een ecosysteem, zo kan deze zichzelf bewateren. Zie je condens voornamelijk aan één kant of lichtjes op de bladeren? Dan doet je ecosysteem het goed. Zit er binnen de hele fles een dichte mist waardoor je niet in de fles kan kijken? Dan staat je ecosysteem waarschijnlijk op een te lichte plek of te dicht bij een warmtebron. Plaats ‘m op een andere plek en zet ‘m tijdelijk open zodat overtollig vocht weg kan.
Help, er zitten vliegjes in mijn ecosysteem.
Een mini-ecosysteem bevat echte tropische planten, kleine bacteriën en insecten. De bacteriën en insecten verwerken organische stoffen en zorgen dat de bodem gezond blijft voor de planten. Soms ontstaan er ook fruitvliegjes uit de potgrond. Geen zorgen, deze verdwijnen zelf weer na enkele dagen.
Er ontstaan bruine bladeren in mijn ecosysteem.
Als er een blad bruin wordt zal deze uiteindelijk vallen en in de grond dienen als compost. De plant zal vanzelf weer een nieuw blad laten groeien. Dit kan geen kwaad en gebeurt ook in de natuur. Wanneer je een blad bruin ziet worden kan je deze ook ,uit voorzorg, uit het ecosysteem knippen. Hiermee zorg je ervoor dat alle energie van de plant naar de gezonde bladeren gaat.
Mijn ecosysteem heeft witte plekjes, wat kan ik doen?
Een ecosysteem moet wennen aan zijn nieuwe plek. Soms ontstaan er kleine schimmels door zijn vochtige klimaat. Als je schimmel aantreft op je mos, takken of bladeren is dat geen probleem. Knip bij de planten de besmette stukken weg en verwijder bij het mos of de grond de schimmel om verdere groei van deze ongewenste schimmel te voorkomen.
Kunnen paddenstoelen kwaad voor het ecosysteem?
Absoluut niet! Paddenstoelen een onschuldige schimmelsoort die ook in het bos groeit. Ze ontstaan soms uit sporen die in de grond zitten en vaak alleen wanneer je ecosysteem in perfecte balans is. Meestal verdwijnt een paddenstoel weer na enkele dagen.
Wat doe ik tegen licht en droog mos?
Geen probleem. We gebruiken kussentjesmos dat regeneratieve eigenschappen heeft. Haal het mos uit de fles, dompel het onder in een bakje water en knijp er een paar keer in zodat deze zichzelf vol kan zuigen. Na een uur of enkele uren zie je dat het mos donkerder wordt. Vervolgens haal je het mos uit het bakje water en knijp je het voorzichtig uit zodat het bolletje nog vochtig, maar niet doorweekt is. Plaats deze vervolgens terug in het ecosysteem.
De planten groeien hard, wat moet ik doen?
We gebruiken voornamelijk langzaam groeiende planten in jouw ecosysteem. Toch kan een plek met veel daglicht en het vochtige klimaat groei bevorderen. Geen probleem! Pak een schaar en knip de bladeren, net boven de bladaanzet, af. Zo makkelijk is het! Door het snoeien hebben de planten een kleine klap gehad. Laat het ecosysteem daarom een kleine dag luchten, zodat de planten van de schrik kunnen bekomen.